Rapport från Ungdomens 10-mila

  • 13 aug 2023
  • stafett, ungdomens 10mila

image: Rapport från Ungdomens 10-mila

Förra helgen gick tävlingen Ungdomens 10-mila utanför Götene, stafett i klasserna H/D14 och H/D20. Kungälvs OK deltog med lag i båda stafetterna, i kombinationslag med Svärdsjö SOK (norr om Falun). Laget i HD14 sprang in på 48:e plats medan HD20 kom 75:a.

Förra helgen gick tävlingen Ungdomens 10-mila utanför Götene, stafett i klasserna H/D14 och H/D20. Kungälvs OK deltog med lag i båda stafetterna, i kombinationslag med Svärdsjö SOK (norr om Falun). Ett roligt arrangemang.

Arrangemanget startade med HD 14-stafetten med start kl 17:00. Några av oss kom till tävlingscentrum, arena och camping på eftermiddagen i ösregn ca 2-3 timmar innan. Lagom till att tälten var uppsatta så slutade regnet och det sprack upp till varm sol. Uppehållsvädret hölls sig sedan under hela arrangemanget, vilket var väldigt skönt!

Alexis André (Svärdsjö) sprang ut på på förstasträckan tillsammans med ca 110 andra löpare. En härlig syn att se all aktivitet och energi hos alla ungdomar! Därefter följde Emma Hansson (Svärdsjö), Erik och Tor Hägerstrand (Kungälv) och Eimy André (Svärdsjö). Det gick stabilt och bra hela vägen. Eimy sprang i mål på 48:e plats av 110 startande lag.

Därefter var det dags för förberedelser inför HD20-stafetten som startade tidig lördagsmorgon kl. 02:45. Vi åt middag och hade gemensam samling för att prata om upplägg, erfarenheter från terrängen, väckningsschema under natten etc. För många var detta första gången att delta på en stafett mitt i natten.

Kl 02:45 gick starten med ett pistolskott och Elin Zachrisson gav sig ut i natten för Kungälv/Svärdsjö. Elin upptäckte dock tidigt att kompassen hade blivit kvarglömd i överdragsjackan, så det blev en utmanande första sträcka i mörkret. Men Elin kämpade på gott och kunde växla ut Lukas Groth till andra nattsträckan. Elly Einarsson tog hand om 3:e sträckan, även den rejält utmanande i mörker/gryning.

På följande dagsträckor följde:
Str 4: Axel Ekdala
Str 5: Arvid Hägerstrand
Str 6: Rasmus Granäng
Str 7: Eimy André
Str 8: Alexis André

Kl 09:15 var det dags för omstart. För Kungälvs del var det då sträcka 9, Emilia Hedman, och sträcka 10, Alwin Einarsson, som gav sig ut.

Sammanfattningsvis kom alla i mål godkända och det blev totalt en 75:e plats av 91 startande lag. Som skrivet var stafetten en stor utmaning för många gällande nattorientering, ny platt, terräng (ekvidistans 2,5 m) mm. Även åldersmässigt: Kungälv/Svärdsjös medelålder var mycket lägre än många andra lag. Då var det riktigt kul att se allas kämpa-anda och fina prestationer i skogen. Sammanfattningsvis var detta ett bra dygn i skogarna runt Götene!

Tack alla löpare, ”medlöpare” och ledare som var med.

Vid pennan

Daniel Hägerstrand