Klädsel

Kläder 

Klädsel_01_sm

Eftersom orientering utförs i skogen så är det bäst att klä sig i oömma kläder som tål att man springer igenom buskar och snår och som klarar att bli lite blöta och smutsiga.

Tänk på följande när du klär dig:
– Ta kläder som du inte är alltför rädd om.
– Se till att ben och bål är täckta av tyg, så att du inte får rivsår.

På tävlingar måste man ha långbyxor och dessa får inte ha några hål. Det får heller inte bli någon glipa mellan byxor och strumpor när man springer. På överkroppen måste man ha tröja, men den får vara kortärmad.

Du behöver egentligen inga speciella kläder, även om de flesta som har orienterat en längre tid springer i lätta och stryktåliga kläder av nylon. De som är medlemmar i en orienteringsklubb och springer tävlingar frekvent brukar införskaffa sig klubbens tävlingsdräkt för att visa sin klubbtillhörighet. Information om Kungälvs OKs klubbkläder hittar du här.

Det går lika bra att springa i klubbneutrala orienteringskläder om man så vill. Sådana kan man i regel köpa på tävlingarna, på internet eller i välsorterade sportaffärer. I Göteborg är SM Sport störst på orienteringsutrustning och de som oftast har försäljning på tävlingarna.

 

Skor 

Orienteringsskor

Precis som för kläder så gäller det att använda skor som tål att vara ute i skog och mark. Räkna med att det alltid är blött i skogen.

Det finns speciella orienteringsskor som ofta har metalldubbar i sulorna för bättre fäste, ungefär som på ett vinterdäck till bilar. Även orienteringsskor är lättast att köpa ute på orienteringstävlingar.