Elektroniskt stämplingssystem

Sportident

När du sprungit din bana behöver du kunna bevisa att du besökt samtliga kontroller i rätt ordning och till det använder man ett stämplingssystem. Förr om åren hade man med sig ett startkort och så fanns det stiftklämmor ute vid kontrollerna som man gjorde mönster med i sitt startkort, varje kontroll hade sitt mönster.

Nuförtiden har stiftklämmorna ersatts av ett elektroniskt stämplingssystem. Det finns två olika system; SportIdent och Emit, där SportIdent är det helt dominerande i Sverige och det som uteslutande används på svenska tävlingar.

Grundprincipen för SportIdent och Emit är densamma; man bär med sig ett litet chip och vid kontrollerna finns det en station där man registrerar sin närvaro genom att sammanfoga chipet och stationen, s.k stämpla. Registreringen lagras i chipet och vid målet så läser man av chipet för att kontrollera att man dels varit vid samtliga kontroller, dels tagit dem i rätt ordning.

En SportIdent-bricka, även kallad pinne, kan man beställa från SportIdents hemsida och kostar mellan 350 och 520kr beroende på vilken modell man vill ha. De dyrare registrerar stämplingarna lite snabbare och har utrymme för fler stämplingar. Skillnaden är dock högst marginell vad gäller snabbheten och de allra flesta klarar sig med den enklaste modellen.

Det går även att hyra SportIdent-brickor på tävlingarna för de som inte skaffat en egen.